Activiteiten

Achterhoek agenda

https://www.achterhoekagenda.nl/agenda

Fietsen en wandelen

Fietsen in de Achterhoek

De Achterhoek is door de fietsersbond uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in landschap zo groot als hier. Fietsen in de Achterhoek is genieten van historie, natuur, prachtige fietspaden en fietsroutes.

Ook is de Achterhoek bij uitstek het gebied voor een ritje mountainbiking (ATB) of voor een mooie ronde wielrennen. Veel gebruikt is het netwerk van fietsknooppunten dat je overal in de streek kunt oppakken. Bij ieder knooppunt staat ter plekke een kaart van het gebied waar je op dat moment bent zodat je snel en makkelijk het vervolg van je fietsroute kunt uitstippelen. Fietsen was nog nooit zo mooi als in de prachtige Achterhoek!

http://www.fietsenwandelenachterhoek.nl/fietsen_op_het_platteland/

Wandelen in de Achterhoek

Je hoort wel eens zeggen dat de Achterhoek het gebied van Nederland is met het mooiste natuurschoon. Het is dan ook een heerlijke regio om lekker te wandelen. Tal van natuurbeheer- en toeristische organisaties hebben een scala aan wandelroutes in de Achterhoek uitgezet. Honderden routes zijn van bordjes, of paaltjes met gekleurde koppen voorzien. Ideaal voor mensen die van wandelen of nordic walking houden!

De vier routes met rood-witte strepen zijn van de doorgaande routes, de lange afstandwandelpaden (LAW) van A naar B door Nederland, zoals het Pieterpad. De routes met geel-rode strepen zijn de streekpaden. Deze maken een rondgang door de regio, door hun relatief lange afstand, geknipt voor een meerdaagse tocht. En de routes met zeshoekige bordjes maken een ommetje van 10-15 km door de natuur. Kom wandelen of nordic walken in de Achterhoek!

http://www.fietsenwandelenachterhoek.nl/wandelen_in_de_achterhoek/

Culinair

Wild eten in de Achterhoek
wild

De koks van de Achterhoekse restaurants verheugen zich er ieder jaar op. De herfst! Want dan is de tijd weer aangebroken, dat zij hun creativiteit kunnen toeleggen op het bereiden van de meest prachtige gerechten van het wildpalet. Reerug, wild zwijnsfilet, hazenrug, hertenbiefstukjes, je zegt het maar. Veel wild is afkomstig uit de streek zelf, net als de bijpassende garnituren. Wild eten in de Achterhoek betekent dan ook een kennismaking met een rijke traditie van de streek. Rijk in kwaliteit en rijk in kwantiteit. Want er zijn zo’n vijfentwintig (hotel-)restaurants die die heerlijke wildgerechten serveren. De Achterhoek is er niet voor niets nationaal bekend om.

http://www.wildetenindeachterhoek.nl/

Wijngoed Kranenburg
wijngoed
wijngoed2

Wijngoed Kranenburg is onderdeel van Coöperatief verenigde Achterhoekse Wijnbouwers.
Op dit wijngoed worden op ca. 1,5 ha beekklei op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd. U kunt de wijngaard bezoeken, wijn kopen en er is een rondleiding met proeverij van 3 Achterhoekse landwijnen. 

http://www.wijngoedkranenburg.nl/

Musea

Museum MORE voor modern realisme

De kunstcollectie van Hans en Monique Melchers vormt de kern van zowel Museum MORE in Gorssel, als Kasteel Ruurlo. Deze twee bijzondere locaties hebben als doel de collectie, een belangrijk deel van ons nationaal cultureel erfgoed, te beheren voor toekomstige generaties en permanent voor een breed publiek toegankelijk te maken. Museum MORE wil de waardering voor Nederlandse realistische topkunst bevorderen.
De nadruk ligt hierbij op 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst. Naast de eigen collectie zijn in Museum MORE in Gorssel voortdurend wisseltentoonstellingen die het oneindig rijke spectrum van realistische kunst laten zien.

Heiligbeeldenmuseum
heilig1
heilig2

De wijding en devotie van een kerk vol heiligenbeelden “Museum voor Heiligenbeelden”, een initiatief van een groep vrijwilligers die in 1999 een waardevol neogotisch kerkgebouw hebben behoed voor de ondergang; toen immers moest de stijlvolle Antoniuskerk op de Kranenburg de deuren sluiten. De Kranenburg dreigde de Antoniuskerk te verliezen, maar de vrijwilligers staken hier een stokje voor ! Duizenden bezoekers wisten in de afgelopen jaren de weg te vinden naar het “Museum voor Heiligenbeelden” om hier de wijding en devotie van de wereld van de heiligen en hun beelden te aanschouwen. Ook dit jaar zullen de circa 70 vrijwilligers u graag welkom heten in “hun” museum, waar ruim 600 heiligenbeelden zijn te bewonderen, waaronder een recentelijk verkregen schenking van beelden van de 12 Apostelen. Daarnaast is er de speciale tentoonstelling “Cuypers op de kranenburg”